El “personatge del dia” a Catalunya del 17 de Setembre va ser Enric Duran, un antisistema de Barcelona que va fer pública aquell dia la seva acció.
L’activista assegura haver “estafat 39 bancs amb la contractació de 68 crèdits per obtenir 492.000 euros i sufragar lluites socials”. De tots és conegut que en un cas d’aquest tipus “el problema és pel banc”. Duran vol demostrar d’aquesta manera la feblesa del sistema bancari, es posiciona en contra de la banca i el sistema financer i proposa alternatives comunitàries.
Amb 15.000 € va poder repartir 200.000 exemplars del diari “Crisi: Publicació gratuïta per sobreviure a les turbulències econòmiques”. La publicació realitzada per tot un col·lectiu de persones va ser un cop d’efecte per fer arribar a la societat informació sobre els “moviments socials que construeixen alternatives al sistema dominant”.
El fet és interessant tan per l’acció política en contra del poder que es proposa, com pel fenomen de comunicació en sí que suposa. Es proposa d’una manera bastant utòpica construir una altra societat a partir de les sinergies entre els grups socials alternatius: " És en aquestes condicions que sorgeixen i tracten d'anar guanyant espais d'acció i de vida diversos grups de persones que s'organitzen de forma independent del mercat i de l'estat, amb l'objectiu de denunciar l'actual model de societat i alhora cercar i potenciar les alternatives". La idea és tallar els vincles amb les grans empreses i institucions estatals i reforçar els vincles amb els àmbits veïnals per refer les relacions de comunitat.
Conclusions
1- Comunicació a dos nivells: Van aprofitar per una banda la força que té l’acció de l’Enric Duran mediaticament parlant i també l’aprofitament de la idea de repartir publicacions de gran tirada que han obert els diaris gratuïts. La notícia del “Robin Hood” del segle XXI es va moure de manera viral en tots els mitjans, sent l’element visible d’un plantejament molt més profund amb possibilitats d’evolucionar cap a noves accions en què si sumin els nous membres del col·lectiu.
2- Proposen un canvi estructural tendint cap al “decreixement” en què els polítics no hi tinguin cabuda, renuncien al sistema amb la democràcia actual inclosa.
Com a associació hem de tenir en compte quin és el grau de lligam polític que volem tenir durant la cerca dels nostres propòsits en benefici del ciutadà.
Links
Web del moviment 17 de Setembre:
http://www.17-s.info/
Artícle a l’Avui: http://wwww.avui.cat/article/tec_ciencia/41019/robin/boscos/bancs.html
miércoles, 24 de septiembre de 2008
Ressò Mediàtic dels Moviments Socials
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario